U bent hier:Baltische Staten > Actieve vakantie

Actieve vakantie

Een actieve vakantie in de Baltische staten, je ontkomt er bijna niet aan. Met zoveel natuur moet je wel in beweging komen om dat allemaal te kunnen beleven. We zetten hieronder wat mogelijkheden op een rij. Ook is er per land vaak een aparte pagina met extra tips.

Fietsen

Fietsen op het strand Baltische zeeFietsen is een van de leukste bezigheden in de Baltische Staten, maar dan wel in de bossen of op de speciale fietspaden. Buiten de steden zijn de meeste wegen onverhard en modderig. Een mountainbike met brede banden voldoet daar veel beter. Voor de echte liefhebbers is er een 980 km lange 'Hanze Route' langs de Baltische kust. Er bestaat een speciale fietskaart voor het Baltische gebied. Voor de gewone liefhebber volstaan losse tochten door bijvoorbeeld Lahemaa, de heuvels van Zuidoost-Estland, de Letse provincie Kurzeme of de Koerse Schoorwal. Ook de Estse eilanden lenen zich er uitstekend voor. Op Kihnu is het zelfs het geschiktste vervoermiddel.

Fietsen in de Baltische staten

Fietsen zijn vaak te huur bij een hotel of toeristche accomodatie, al eisen ze soms dat je daar ook verblijft. In de grote toeristische oorden zijn altijd verhuurbedrijven, evenals in de nationale parken. Het plaatselijke informatiecentrum weet wel waar.

Pas op het platteland op voor loslopende honden.

 

Wandelen

Wandelen in de natuurVeel van de fietsroutes kunnen ook te voet gedaan worden. Daarnaast zijn er speciale wandelpaden die vaak dieper de bossen ingaan. Laat je niet te veel verleiden om van het pad af te wijken, bijvoorbeeld als je bessen of paddenstoelen aan het plukken bent. Voor je het weet ben je verdwaald en de bossen zijn oneindig.

Een aparte belevenis zijn de moerassen. Om de unieke natuur in de veengebieden te aanschouwen, zijn er houten plankenpaden aangelegd zodat je niet wegzinkt. Pas wel op dat je niet uitglijdt, zeker op natte dagen.

Mooie wandelroutes liggen onder andere in de nationale parken Lahemaa (Estland), Gauja (Letland) en Aukštaitija (Litouwen). Je hebt ze van verschillende lengtes. Ook zijn er vaak speciale leerpaden te vinden. Bedoeld voor de jeugd maar ook leuk en leerzaam voor toeristen. Voor moerassen is het Nationaal Park Soomaa bij uitstek de plek om te wandelen.

Watersport

Kanovaren in de baltische statenKanoliefhebbers kunnen zich heerlijk uitleven. Doordat er aan de oevers van populaire rivieren kampeervelden zijn aangelegd, kun je er een echte kanovakantie van maken. De Gauja doet je telkens weer versteld staan over de prachtige uitzichten op de zandsteenkliffen. De Salaca, eveneens in Vidzeme, is een goed alternatief. Zowel in Sigulda als Valmiera heeft men kano's te huur en worden tochten georganiseerd. Rafters zouden de stromingen bij Strençi moeten opzoeken. De Abava en Venta in Kurzeme zijn andere watersportrivieren in Letland. Laat in het nationale park Soomaa (Estland) niet de kans voorbijgaan om een traditionele houten haabja uit te proberen. De kano is ook erg geschikt als vervoermiddel in Aukštaitija (Litouwen), waar de meren met elkaar verbonden zijn door rivieren. Kamperen is hier goed mogelijk, evenals aan de rivieren in Dzūkija.

Paddenstoelen en bessen plukken

Paddenstoelen zoekenZowel de Esten, Letten als Litouwers duiken graag de bossen in om paddenstoelen en bessen te plukken. Wil je zelf ook een mandje of emmer vullen: doe het niet op eigen houtje! Dat de rode paddenstoel met witte stippen giftig is, weet iedereen, maar daarnaast zijn er tal van onschuldig uitziende soorten die beter niet gegeten kunnen worden of een speciale manier van bereiden hebben. Er is geen stelregel over welke eetbaar is en welke giftig, dus ga altijd onder begeleiding van een deskundige. Hetzelfde geldt voor de bessen. Vanuit de nationale parken worden vaak plukexcursies georganiseerd. De beste pluk-plek in de Baltische Staten is Dzūkija (Litouwen).

Wintersport

langlaufen in EstlandOp de heuvels van Zuidoost-Estland en Noordoost-Letland ligt 's winters een dik pak sneeuw dat het gebied erg geschikt maakt om te langlaufen. Niet voor niets kwam in 2002 en 2006 de olympische kampioen op de 15 km klassiek langlaufen, Andrus Veerpalu, uit Estland. Een populaire plaats met een uitgebreid arsenaal aan faciliteiten is Otepää. Je kunt er ook skiën en van de schans afspringen. Echt lang zijn de afdalingen echter niet. In Haanja kun je eveneens langlaufen. Skiheuvels vind je in Sigulda, evenals een bobsleebaan. Schaatsen op buitenijs is niet zo populair; liever gaat men de ijshal in om een baantje te trekken, ook 's zomers. In Druskininkai, Litouwen is een overdekte skihal.

GOEDKOPE OVERNACHTINGEN
ook vakantiehuisjes!
 
Mooiste bezienswaardigheden

Klik op de foto voor meer informatie

 • Litouwen - Vilnius

 • Letland - Gauja natuurpark

 • Estland - Haapsalu kasteelruine

 • Litouwen - Kasteel Trakai

 • Estland - Tallinn

 • Litouwen - Heksenberg

 • Letland - Paleis Rundale

 • Estland - Tartu Dom

 • Letland - Riga

 • Litouwen - Kaunas

Previous Image Next Image Continue slideshow Pause slideshow
Voordeel (234x60)
Toeristisch Nieuws
 
Ga naar onze Nieuwspagina
Nieuw: bezoek ons Forum
 
Mooiste bezienswaardigheden

Klik op de foto voor meer informatie

 • Litouwen - Vilnius

 • Letland - Gauja natuurpark

 • Estland - Haapsalu kasteelruine

 • Litouwen - Kasteel Trakai

 • Estland - Tallinn

 • Litouwen - Heksenberg

 • Letland - Paleis Rundale

 • Estland - Tartu Dom

 • Letland - Riga

 • Litouwen - Kaunas

Previous Image Next Image Continue slideshow Pause slideshow

Baltic-Info.com, al uw praktische toeristische informatie voor een leuke vakantie in de Baltische Staten Estland, Letland en Litouwen. Volg ons ook op facebook  Klik voor Baltic-info.com op Facebook