U bent hier:Baltische Staten > Vakantie met kinderen

Vakantie met kinderen

De Baltische Staten zijn gemaakt voor vakanties met kinderen, zeker als ze van natuur houden. Het groen en de ruimte van het platteland bieden een goed alternatief als je ze iets anders wilt laten ervaren dan de gebruikelijke strandvakanties.

Klik op de volgende links voor tips per land: EstlandLetland,  Litouwen

Kanovaren met het hele gezinNeem ze mee de binnenlanden in en laat ze kennismaken met het eenvoudige plattelandsleven. Denk hierbij aan kamperen, zwemmen, vissen, een kampvuur bouwen, wandelen en vooral fietsen. De ongerepte bossen, prachtige rivieren en talloos veel meren lenen zich er uitstekend voor. Ook in de stad zijn voldoende bezienswaardigheden die voor kinderen aantrekkelijk zijn.

Ook moet het van de simpele dingen kunnen genieten: verwacht geen hypermoderne pretparken. Verder zijn er geen voorwaarden. De reistijden zijn kort, het is er veilig (vooral op het platteland) en wat ook een prettige bijkomstigheid is: het is (nog) redelijk goedkoop.

De reis

Ridderspelen op Saaremaa, EstlandDe keuze tussen vliegen of rijden is niet zo gemakkelijk. De korte vliegreis bespaart je de enorme afstand over de Duitse snelweg en de tijdrovende slecht geasfalteerde binnenwegen van Polen die voor kinderen wel heel erg saai en lang zijn. Aan de andere kant is eigen vervoer in het Balticum wel heel erg praktisch. Om elke keer weer met de kinderen op een van de sporadische bussen in het binnenland te wachten is namelijk geen pretje. Een optie is om met het vliegtuig te gaan en vervolgens ter plaatse een auto te huren.

Gezondheid

Er zijn geen ziektes waartegen kinderen dienen te worden ingeënt. Wel is het altijd oppassen voor teken en een muggenstift is absoluut geen overbodige luxe. Als bescherming tegen muggen loont het de moeite een klamboe mee te nemen. Teken zitten vooral in lang gras. Ze bijten zich het liefst vast op zachte plekken op het lichaam zoals bovenbenen en het kruis. Meestal kruipen ze via de benen omhoog. Controleer 's avonds het lichaam van jezelf en de kinderen. Een apotheek is in noodgevallen nooit ver weg. Let ook goed op waar je de kinderen laat zwemmen: soms staan er waarschuwingsborden aan zee en bij rivieren wegens vervuiling. Als er geen staat, dan is er niets aan de hand.

Eten en drinken

Gevulde aardappel pannenkoekenDe Baltische kinderen zijn niet zo happig op fastfood. Vandaar dat je maar sporadisch een McDonald's tegenkomt. Alleen in de grote steden kan je ze vinden. Toch hoeven kinderen niet te wanhopen, want pannenkoeken lust men hier maar al te graag! Of het nou met jam, appel, kaas of ham is, je komt het meestal wel op de kaart tegen. En een pizza gaat er ook wel in. Daarnaast zijn er in de grote steden genoeg eetcafés en restaurants die een 'normale' westerse maaltijd voorschotelen. Wil je ze het traditionele eten laten uitproberen, dan kom je snel bij veel vlees en vis terecht. Vaak met een berg groente en gekookte aardappels. Klinkt dus niet erg aantrekkelijk en meestal ziet het er ook zo uit.

Wat betreft drinken zijn er geen verschillen met het Westen.

Accommodatie

typisch Baltische vakantie accommodatieHet Baltische bos en platteland zijn uitermate geschikt om te kamperen. Er zijn genoeg volledig ingerichte campings die handig zijn als je ergens langer wilt verblijven of jonge kinderen hebt. Je vindt ze vooral in de toeristische oorden aan de kust. Daarnaast zijn er vakantieboerderijen waar kinderen ongestoord hun gang kunnen gaan. Met wat oudere en zelfstandige kinderen zou je kunnen overwegen om wild te kamperen. Hout sprokkelen en dan een kampvuur maken is natuurlijk altijd spannend.

De grotere (luxe)hotels in de stad hebben de gebruikelijke kinder-faciliteiten. Vaak betaal je minder of niets voor kinderen onder de 10 à 12 jaar die bij de ouders op de kamer slapen. Vraag bij de boeking om meer informatie. Bij de kleinere pensions verschillen de mogelijkheden, al hebben ze op het platteland wel vaak iets van een kindertuin of boerderij.

Wat te doen?

Fietsen

Fietsen op het strandEen van de redenen om met kinderen naar het Baltische gebied te gaan, zijn de geweldige fietsmogelijkheden. Bosroutes waar je bijna niemand tegenkomt zijn ideaal voor kinderen. Ze zien zo het meest van de natuur en bovendien hoef je niet bang te zijn voor ongelukken. Van de grote wegen kun je het beste wegblijven. Automobilisten rijden er als gekken, fietspaden zijn er vrijwel niet, ook niet in de stad. Verstandiger is om de fietsen mee te nemen met de auto (of vliegtuig) en vanuit vaste adressen dagtochten te maken. Houd er rekening mee dat het in het oosten van Letland en Estland iets heuvelachtiger is en dat het huren van kinderfietsen soms een probleem is.

Waterpret

Jurmula strandSchone meren met kristalhelder water vind je overal. De temperatuur is meestal hoger dan in de Oostzee, die ook 's zomers nog behoorlijk fris is. Wat de zee voorheeft op de meren zijn de recreatiemogelijkheden. Voetbal- en volleybalvelden, waterglijbanen en klimtoestellen zijn op de belangrijkste stranden altijd wel aanwezig. Populaire badplaatsen waar de Internationale Blauwe Vlag wappert zijn: Nida, Palanga, Liepāja, Ventspils, Jūrmala en Pärnu. Haapsalu heeft het warmste zeewater en bovendien is het er ondiep, wat het geschikt maakt voor kleine kinderen. Nergens hoef je bang te zijn voor haaien, krokodillen of andere watermonsters.

Aquapark DruskininkaiAquaparken zijn een nieuw fenomeen in het Balticum. Het Waterpark Nemo in Jūrmala (Letland) is gerenommeerd. Ventspils (Letland) heeft er ook een en recentelijk opende Pärnu (Estland) een groot complex met onder andere vier glijbanen (Tervise Paradiis). Ook in Druskininkai (Litouwen) staat een prachtig aquapark met 6 glijbanen.


Sporten

Klimmen in de bossen van LitouwenVoetbalveldjes zijn er genoeg en anders is het niet zo moeilijk om een stuk gras te vinden. In Litouwen is men in de ban van basketbal, hetgeen blijkt uit het aantal basketbalvelden. Tennisbanen zijn in de grotere steden te huur en anders ben je afhankelijk van je hotel of camping. Opmerkelijk is nog iets wat de nationale sport van Estland lijkt: bowlen. In de meeste grote plaatsen is wel een baantje aangelegd.

Ook zijn er veel klimparken die prachtig midden in de natuur liggen. Een keten met een aantal van deze klimparken verspreid over Litouwen is http://unoparks.lt/en/ Maar er zijn er veel meer, gebruik de zoekterm "nuotykiu parkas"

Kastelen en wat daar nog van over is

Kasteel KuressaareEen kasteel is altijd spannend. In het Baltische gebied lagen er honderden, met de nadruk op de verleden tijd, want ze zijn vrijwel allemaal verwoest. Ruïnes zijn voor kinderen vaak niet interessant; zelfs als volwassene zul je er na een paar wel genoeg van hebben. Maar er is een aantal kastelen (en ook kloosters) dat wel tot de verbeelding spreekt en interessante exposities heeft, zoals in KuressaareCēsis, Sigulda en Trakai.

Voor dierenvrienden

Wild in de Baltische StatenNatuur en dieren genoeg, het is alleen de vraag hoe je ze wilt zien. Het leukst is natuurlijk in het wild, maar de kans is klein dat een everzwijn, wolf of eland zich zomaar laat zien. Kaunas heeft een Zoölogisch Museum met duizenden opgezette dieren. In deze stad is ook een dierentuin, maar houd er rekening mee dat de leefomstandigheden voor de dieren daar naar onze maatstaven minder goed zijn. Riga en Tallinn hebben ook een dierentuin. Heel mooi is het Educatiepark van Līgatne (Letland), waar je de dieren die in de bossen leven vanaf plateaus kunt zien. De wandelroute is lang: om de verveling tegen te gaan zou je de autoroute kunnen nemen. Beverdammen zijn er door heel Estland. Er zijn er zelfs zo veel en ze zorgen voor zo veel wateroverlast dat veel boeren vergunningen krijgen om bevers te schieten. Bevers zijn erg schuw. Als je er een wilt zien moet je 's morgens om 5 uur op zoek.

Middeleeuws pottenbakken in Kernave, Litouwen

Tips per land

Klik op de onderstaand links voor tips per land:

GOEDKOPE OVERNACHTINGEN
ook vakantiehuisjes!
 
Mooiste bezienswaardigheden

Klik op de foto voor meer informatie

 • Litouwen - Vilnius

 • Letland - Gauja natuurpark

 • Estland - Haapsalu kasteelruine

 • Litouwen - Kasteel Trakai

 • Estland - Tallinn

 • Litouwen - Heksenberg

 • Letland - Paleis Rundale

 • Estland - Tartu Dom

 • Letland - Riga

 • Litouwen - Kaunas

Previous Image Next Image Continue slideshow Pause slideshow
Voordeel (234x60)
Toeristisch Nieuws
 
Ga naar onze Nieuwspagina
Nieuw: bezoek ons Forum
 
Mooiste bezienswaardigheden

Klik op de foto voor meer informatie

 • Litouwen - Vilnius

 • Letland - Gauja natuurpark

 • Estland - Haapsalu kasteelruine

 • Litouwen - Kasteel Trakai

 • Estland - Tallinn

 • Litouwen - Heksenberg

 • Letland - Paleis Rundale

 • Estland - Tartu Dom

 • Letland - Riga

 • Litouwen - Kaunas

Previous Image Next Image Continue slideshow Pause slideshow

Baltic-Info.com, al uw praktische toeristische informatie voor een leuke vakantie in de Baltische Staten Estland, Letland en Litouwen. Volg ons ook op facebook  Klik voor Baltic-info.com op Facebook