U bent hier:Litouwen > Algemene Informatie > Eten en Drinken

Eten en Drinken

Boodschappen

Uitgebreide supermarkt LitouwenDe dagelijke boodschappen zijn veel goedkoper dan in Nederland, ongeveer 20-30%. Er zijn in Litouwen overal grote supermarkten vergelijkbaar met AH of Jumbo. In Litouwen heten ze Maxima, IKI en Rimi. Brood is wat steviger dan bij ons, vergelijk het met Duitsland. Verder is alles ruim voldoende te verkrijgen. Litouwers houden van zoet dus ga zeker eens bij de banket afdeling kijken.

Voor een prijsniveau of prijspeil vergelijk binnen Europa zie onderstaande tabel, bron: Eurostat. Daaruit volgt dat de Baltische landen en zeker Litouwen tot 1 van de goedkoopste landen van Europa behoort. 

Prijsniveau vergelijk Europa (2009) Voedsel en niet alcoholische dranken Waarvan Alcoholische dranken Tabak
Brood Vlees Melk, kaas en eieren
Europa gemiddeld 100 100 100 100 100 100
België 115 116 121 122 101 108
Duitsland 111 110 126 92 91 119
Nederland 98 99 115 93 99 111
Estland 80 78 70 86 106 58
Letland 85 81 75 89 118 62
Litouwen 74 78 63 77 99 51

Uit eten/Restaurants

De Litouwse keukenAls het aankomt op uit eten en drinken is Litouwen voor ons Nederlanders een echt paradijs. Waar betaalt u voor een halve liter bier 1 Euro en kunt u voor nog geen 10 van een heerlijk overvloedig diner genieten? En als u dacht dat er weinig restaurants zullen zijn dan zult u ook aangenaam verrast worden. Er zijn er heel veel in Litouwen.
Als u van een stevige maaltijd houdt, dan adviseren wij u om zo veel mogelijk traditionele Litouwse gerechten uit te proberen. Als basis voor deze gerechten gebruikt men de aardappel. De Litouwers kunnen hier de heerlijkste gerechten mee bereiden, zoals de populaire zeppelin (cepelanai). Een andere tip is om de dagschotel te bestellen in die eetgelegenheden waar ook de lokale bevolking komt. U zult een smakelijke en voordelige maaltijd tegemoet kunnen zien. De Litouwers drinken als alcoholische dranken voornamelijk bier, honinglikeur en wodka.

Bekende Litouwse culinaire specialiteiten uit de Litouwse keuken zijn:

Koude bieten soepSaltibarsciai is een koude bietensoep welke speciaal in de zomer gegeten wordt.

 

 

 

 

CepelinaiCepelinai (enkelvoud: Cepelinas; officieel Didžkukuliai) is een nationaal gerecht in Litouwen. Cepelinai zijn aardappelknoedels gevuld met gehakt, kaas of groenten. De vorm van het gerecht heeft een overeenkomst met de vorm van een zeppelin. Cepelinai worden gegeten met zure room (grietinė) en/of gebakken spekjes en uitjes of paddestoelen. Het gerecht is behoorlijk vet, daarom wordt er tegenwoordig voor buitenlandse gasten een "light" versie hiervan aangeboden.

 

BalandeliaiBalandeliai is ook een bekend gerecht, namelijk opgerolde bladeren van witte kool, gevuld met vlees en rijst.

 

 

 

 

 

 

 

Blynai, gevulde pannekoekenBlynai is de naam van de typische Litouwse pannenkoeken. Dit zijn aardappelpannenkoeken die gevuld zijn met vlees. Naast Blynai zijn ook de gewone pannenkoeken zoals wij die kennen populair in het land..

 

 

KibinaiKibinai (enkelvoud: kibinas) is een traditioneel gerecht van de Karaïm (regio Trakai) uit Litouwen. Het is een met ei bestreken halvemaanvormig deeggerecht, gevuld met rundvlees of lamsvlees. Het wordt gebakken in een oven.

 

 

 

KoldunaiKoldunai zijn noedels met een vulling van bijvoorbeeld gehakt, paddestoelen, of kwark. De noedels worden gekookt in water en daarna geserveerd met grietine (een soort crème fraiche) en/of spekjes. Grietine wordt overigens bij veel meer gerechten als saus gebruikt.

 

 

 

Sakotis cakeŠakotis cake is een Litouws/Poolse cake die in Litouwen bij speciale gelegenheden (bruiloften, verjaardagen) wordt gegeten. Šakotis betekent boom met veel takken en daar lijkt het ook veel op. Het wordt gemaakt door het deeg op een langzaam ronddraaiende buis te gieten voor een open vuur.

 

 

 

Litouwse BarbecueBarbecue is een grote traditie in Litouwen. Men maakt Sjaslicks van grote stukken gemarineerd vlees en laat dit op een grote, op berkenhout gestookte barbecue garen.

 

 

 

De Litouwers drinken als alcoholische dranken voornamelijk bier, honinglikeur en wodka. Maar wijn wordt tegenwoordig ook steeds meer gewaardeerd. Een bekend Litouws alcoholisch drankje is stakliskes, een honinglikeur.

GOEDKOPE OVERNACHTINGEN
ook vakantiehuisjes!
 
Mooiste bezienswaardigheden

Klik op de foto voor meer informatie

 • Litouwen - Vilnius

 • Letland - Gauja natuurpark

 • Estland - Haapsalu kasteelruine

 • Litouwen - Kasteel Trakai

 • Estland - Tallinn

 • Litouwen - Heksenberg

 • Letland - Paleis Rundale

 • Estland - Tartu Dom

 • Letland - Riga

 • Litouwen - Kaunas

Previous Image Next Image Continue slideshow Pause slideshow
Voordeel (234x60)
Toeristisch Nieuws
 
Ga naar onze Nieuwspagina
Nieuw: bezoek ons Forum
 
Mooiste bezienswaardigheden

Klik op de foto voor meer informatie

 • Litouwen - Vilnius

 • Letland - Gauja natuurpark

 • Estland - Haapsalu kasteelruine

 • Litouwen - Kasteel Trakai

 • Estland - Tallinn

 • Litouwen - Heksenberg

 • Letland - Paleis Rundale

 • Estland - Tartu Dom

 • Letland - Riga

 • Litouwen - Kaunas

Previous Image Next Image Continue slideshow Pause slideshow

Baltic-Info.com, al uw praktische toeristische informatie voor een leuke vakantie in de Baltische Staten Estland, Letland en Litouwen. Volg ons ook op facebook  Klik voor Baltic-info.com op Facebook