Kasteel Trakai

Meren gebied TrakaiIn het district en nationaal park Trakai bevinden zich ongeveer 200 meertjes. Het bekendste en grootste meer is Galve met een oppervlakte van 388 hectare. Op een van de vele eilandjes in dit meer is het prachtige kasteel van Trakai gebouwd.

Na de restauratie werd er een historisch museum in het kasteel geopend. Via 2 houten bruggen is het kasteel en museum te bezoeken. Voor of na het bezoek kunt u ook genieten van Kibinai, een lokale lekkernij wat lijkt op een soort worstenbroodje.

Op een nabij gelegen schiereiland bevinden zich ook nog zeer interessante restanten van een tweede kasteel. Twee andere grote meren zijn Vilkokšnis (337 ha) en Skaiscis (296 ha).

Het kasteel

Volgens verhalen begon Gediminas in 1321 met de bouw van het eerste kasteel op een schiereiland van Trakai tussen de meren Galvė en Luka. De hoofdstad werd vervolgens verplaatst van Kernavė naar Trakai. In 1323 werd Vilnius de nieuwe hoofdstad van Litouwen.

Kasteel Trakai in de avondGroothertog Kęstutis, zoon van Gediminas, vestigde zich in Trakai. De bouw van het kasteel zou in 1410 voltooid zijn. Het terrein was ongeveer 4 hectare groot en bevatte 11 torens van verschillende grootte. Ook werd er begonnen aan de bouw van een tweede kasteel op een eiland in het Galvė meer. Er ontstond een klein stadje in de buurt van de kastelen. Naast de twee stenen kastelen heeft er in Trakai ook nog een derde houten kasteel gestaan.

In de 16e eeuw verloor Trakai zijn politieke betekenis en ook de economie was dalende. Tijdens de oorlog met Rusland in de 17e eeuw werd Trakai geplunderd en in brand gestoken. Ook de kastelen werden vernield. 

Na de eerste oorlog werd Trakai verdeeld in een Litouws en Pools deel. Het westelijk deel behoorde toe aan Litouwen. Het oostelijk deel, waaronder de stad zelf, behoorde toe aan het Poolse rijk. De Poolse regering propageerde toerisme en watersport en startte in 1929 met het de restauratie van het kasteel. Nadat Litouwen in 1939 weer in handen kreeg, werd de restauratie van het kasteel voortgezet totdat deze werd onderbroken door de tweede wereldoorlog met Duitse en Russische bezettingen. Na gereedkoming van de restauratie werd er in 1962 een historisch museum in het kasteel geopend.

Kasteel TrakaiKasteel Trakai

Andere interessante bezienswaardigheden in het park Trakai zijn:

Dorpje Trakai in de winterRestanten van kasteel op schiereiland Oud Trakai (Senieji Trakai)
Trakai nationaal historisch park Aukštadvaris
regionaal park
Houten huizen in Karaimų straat
Klooster van Dominicanen (Kęstučio straat 4)
Kerk van de gezegende maagd Maria (Birutės straat)
Kerk van de geboorte van de heilige moeder van God
Voormalig postkantoor (Karaimų straat 5)
Landgoed en heren huis (Lentvaris, omgeving Trakai)
Galvė meer met eilandjes, trakai
Volkskundige tentoonstelling van Kairaten (Karaimų straat 22)

Voor meer informatie over Natuurpark Trakai en het kasteel ga naar de officiele website (engelstalig)