Bezienswaardigheden Kaunas Centrum

Oude centrum Kaunas

Oude stad van Kaunas (Senamiestis) De Oude stad is een van de mooiste plaatsen van Kaunas. Het gebied is 106 hectare groot met een grote archeologische, historische en architectonische waarde. Rond het Rotušė plein bevinden zich vele mooie historische gebouwen. De oude stad is gelegen op de plaats waar de rivieren Neris en Nemunas samenvloeien. Het gebied kent vele 15e en 16e eeuwse huizen, maar het meest in het oog springend is het stadhuis. Om je heen kijkend zie je ook nog de Jezuïetenkerk en de Petrus en Paulus kathedraal basiliek. Ook kunt u een kijkje nemen bij de Vytautas de grote kerk en het Perkūno huis. Net ver van het plein richt noordwest bevindt zich het rode kasteel van Kaunas.

Laisvės alėja KaunasLaisvės alėja Deze 1621 meter lange laan verbind het oude en nieuwe centrum van Kaunas. Het woord "laisvė" betekent vrijheid. Deze laan is ontstaan in de 19e eeuw en uitsluitend bestemd voor voetgangers.  U vindt er een groot aantal verschillende winkels, hotels, restaurants. Ook bevindt zich hier het centraal postkantoor en het muziek theater. Aan het einde van de laan ziet u de Aartsengel St. Michael kerk en het Mykolas Žilinskas kunst Museum.

In de stadstuin aan de Laisvės laan staat een monument voor Romas Kalanta. Deze 19 jaar oude student stak zichzelf op 14 mei 1972 hier in brand uit protest tegen de Sovjet overheersing.

In deze laan bevindt zich op nummer 106 het "Tadas Ivanauskas Dieren Museum", welke bestaat sinds 1919. Er worden meer van 140.000 geconserveerd, waarvan er meer dan 14.000 tentoon worden gesteld.

 

 

Kaunas kasteelKaunas Kasteel (Kauno pilis) Het kasteel in Kaunas is het oudste kasteel in Litouwen. Het is gebouwd in de 13e  eeuw op de plaats waar de rivieren Nemunas en Neris samenstromen. Het kasteel is in 1362 verwoest door de kruisvaarder (Teutoonse orde). In 1368 is een tweede kasteel gebouwd. Na de overwinning van de gezamenlijke Litouwse en Poolse strijdkrachten op de Teutoonse orde in 1410 (slag bij Žalgiris), begon een periode van voorspoed. De resten van het kasteel, gebouwd door Vytautas in het begin van de 15e eeuw, staan nu nog steeds overeind. De muren zijn twee meter dik, en 13 meter hoog.

Locatie: Oude centrum, Papilio straat

De Verrezen Christuskerk (Prisikėlimo bažnyčia KaunasPrisikėlimo bažnyčia) is een katholieke kerk met een uitzichtsplatform op het dak. Deze is via een lift in de toren te bereiken (alleen 's middags). Op het platform heb je een fantastisch uitzicht over de stad. De kerk is pas weer sinds 2004 in gebruik. De kerk was bijna klaar in 1940 maar de Russen besloten dat het  een radiofabriek zou worden. Na de onafhankelijkheid is met de restauratie van deze unieke kerk begonnen. Op weg naar deze kerk kan je in de zomer gebruik maken van de kabelspoorweg van Žaliakalnis.

Locatie: Žemaičių gatve 31A

SSt. Gertrude Kerk Kaunast. Gertrude Kerk, Een klein kerkje een beetje verstopt en te benaderen via een poortje in Laisvės alėja. Het is de oudste stenen Gotische kerk van Litouwen en dateert uit de 15e eeuw. Het is in 1991 volledig gerestaureerd. Aan de achterkant van de kerk is een speciale kelder waar je een kaarsje kan opsteken.

 

 

Kaunas Oude StadhuisStadhuis (Kauno rotušė), Rotušės plein Dit gebouw wordt ook wel ‘de witte zwaan’ genoemd. De bouw is begonnen in 1542 in verschillende bouwstijlen: Gotisch, barok en het vroege Classicisme. Het stadhuis was het centrum van Kaunas in de middeleeuwen. In 1970 werd het gebouw grondig gerestaureerd. Tegenwoordig wordt het ook veelvuldig gebruikt om voor huwelijken. In het gebouw is ook een keramisch kunst museum gevestigd.

Rotuses plein bevindt zich in de oude stad

Kaunas DonderhuisDonderhuis (Perkūno namai)

Dit gebouw is een van de mooiste voorbeelden van gotische architectuur in Litouwen.Het gebouwd is gebouwd aan het einde van de 17e eeuw door Hanze kooplieden. In 1844 werd het Donderhuis in gebruik genomen door het eerste Drama theater van Kaunas. Nu wordt het door de Jezuïeten gebruikt als gymnasium.

Locatie: Oude centrum, Aleksoto straat 6

 

 

Petrus en Paulus kathedraal basiliek KaunasPetrus en Paulus kathedraal basiliek (Kauno šv. Petro ir Povilo arkikatedra bazilika) Deze kathedraal uit 1408 is de enige gotische kerk in Litouwen met een basiliek ontwerp. Na diverse reconstructies kreeg de kerk eigenschappen van de renaissance en barok. De kathedraal telt negen altaren, waarvan het hoge altaar volledig is gebouwd in de barokke stijl in 1775. De kerk kreeg de status van kathedraal in 1895. De toren is 41,5 meter hoog. Aan de zuidkant van de kerk kunt u kijken naar de graf  van de Litouwse priester, bisschop en schrijver Jonas Maironis. Als leek laat U niet verrassen door het uiterlijk. Binnen is de kathedraal werkelijk prachtig.

Locatie: Oude centrum, Vilniaus straat 26

Kaunas Aartsengel St. Michael kerkAartsengel St. Michael kerk, Soboras (Kauno šv. Petro ir Povilo arkikatedra bazilika) Deze Orthodoxe kerk is gebouwd tussen 1891 en 1893 in de neonbyzantijnse stijl met architectonische onderdelen van het Orthodoxe heiligdom. Het is ontworpen en gebouwd door Russische architecten en was bestemd voor het leger van het kasteel van Kaunas. Tijdens de Russische bezetting werd de kerk gebruikt als kust galerij, maar functioneert tegenwoordig weer als katholieke kerk. De kerk wordt door het volk ook wel Soboras genoemd. Dit woord is afgeleid van het Russische woord "Sobor", wat vertaald kan worden als kathedraal. De kerk wordt veelvuldig gebruikt om huwelijken te voltrekken.

Locatie: Nepriklausomybės plein 14

Kabelspoorweg KaunasDe kabelspoorweg van Žaliakalnis Vergeet niet om dit unieke vervoermiddel te gebruiken. De kabelspoorweg is gebouwd in 1931 en klimt 142 meter tussen het Vytautas Oorlogsmuseum en de Verrezen Christuskerk. De originele aandrijfmachines zijn nog steeds in gebruik. al meer dan 70 jaar. Als ook de vooroorlogse wagonnetjes, houten bankjes en de opstap perronnetjes.

Locaties: Ausros gatve en P. Putvinskio gatve

Oorlogsmuseum KaunasVytautas de grote oorlogs museum, Donelaičio straat 64 Kaunas. Dit museum bevat een groot aantal archeologische vondsten, vuurwapens, kanonnen, leger uniformen uit diverse gebieden, sporttriomfen en a collectie van volksbeschrijvende foto's van Balys Buracas (1897-1972).

 

 

Mykolas Zilinskas kunst museum KaunasMykolas Zilinskas Kunst Museum, Nepriklausomybės plein 12, Kaunas. Het Mykolas Zilinskas Kunst Museum is een van de beste in de Baltische Staten. In het glazen en granieten gebouw uit 1978 kunt u kijken naar de collectie geschonken door Mykolas Zilinskas. De collectie bevat ook Chinees, Duits en Nederlands porselein, Italiaanse schilderijen uit de 16e en 18e eeuw, kust uit Egypte, het verre oosten. U kunt er ook kijken naar schilderijen van Nederlandse en Vlaamse schilders uit de 17e en 18e eeuw. In het Mykolas Zilinskas Kunst Museum is ook een schilderij te bewonderen van Rubens.

Kaunas Duivel museumA. Žmuidzinavičius Kunst Museum, Putvinskio straat 64. Kaunas. Dit museum, geopend in 1966, wordt ook wel het duivel museum genoemd. Het museum bevat een grote collectie (meer dan 2000) aan duivel figuren, verzameld door Antanas Žmuidzinavičius. Hoewel de meeste grappig zijn, zijn er ook onheilspellende te zijn van onder andere Stalin en Hitler.