Palanga
Palanga is een voormalig vissersdorp gelegen aan de Baltische zee. Het stadje, gelegen op een afstand van 338 kilometer van de hoofdstad Vilnius, 29 kilometer van Klaipėda en telt 20.000 inwoners. Tegenwoordig is Palanga vooral aantrekkelijk om zijn strand en de gezellige uitstraling. In de zomer trekt Palanga ongeveer 100.000 bezoekers.
Palanga is een van de mooiste vakantieoorden aan de Baltische zee. Het is niet alleen bekend om zijn witte zandstrand, maar ook om zijn thermische en mineraalbaden, de pier, festivals en concerten. Het strand heeft een lengte van ongeveer 10 kilometer en daalt langzaam af in het water, waardoor dit strand veilig is voor volwassenen en kinderen. De duinen zijn gedeeltelijk begroeid met dennenbomen.
Ten noorden van Palanga is een gedeelte van het strand in gebruik als damesstrand. Dit stukje naaktstrand (Moterų pliažas) is ongewenst gebied voor mannen, zodat vrouwen hier ongestoord topless of naakt kunnen recreëren en bruin worden. Ook in de achtergelegen duinen kunnen vrouwen textielloos zonnen.
De pier bij Palanga
Palanga is moeilijk voor te stellen zonder zijn pier. Tussen 1884 en 1888 liet graaf Juozapas Tiškevičius deze aan leggen om vaartuigen beter te laten aanleggen. De pier kreeg een lengte van 630 meter en was gemaakt van eikenhout. Voordat de pier gebouwd was, moesten veel mensen die naar Palanga wilden reizen eerst uitwijken naar een andere haven. Veel mensen gingen via Liepaja om vanuit hier per paard door te reizen naar Palanga.
Tijd, zee, golven en wind belastte de constructie stevig, waarna deze in 1993 verloren was gegaan tijdens een zware storm. In 1998 werd een nieuwe pier gebouwd, met een lengte van 470 meter.
Vanaf de brug heeft u een prachtig zicht op de duinen, het strand en de aan de horizon verdwijnende Baltische zee. 's Avonds kunt u hier genieten van een prachtige zonsondergang.
Bekijk hier de webcam van de pier van Palanga
De J. Basanavičiaus straat
De J. Basanavičiaus straat is de meest bekende straat van Palanga. De straat verbindt de Vytauto straat met de pier van Palanga. Hij werd oorspronkelijk Tiškevičiaus boulevard genoemd. Inwoners van Palanga besloten de naam in 1923 te wijzigen naar J. Basanavičiaus straat, nadat Jonas Basanavičius in deze zomer een bezoek had gebracht aan Palanga.
Jonas Basanavičius (1851-1927) was grondlegger van de eerste ondergrondse krant "Aušra" (zonsopkomst) en de leider van de Litouwse nationale beweging, welke op 15 februari 1918 Litouwen onafhankelijkheid bracht.
Na de onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie veranderde de straat snel. Het aantal cafés en restaurants namen in hoog tempo toe. Langs de kanten ontstonden vele kraampjes en attracties.
De J. Basanavičiaus straat is een voetgangerszone. 's Zomers worden op diverse plaatsen concerten gegeven. De straat is in 2004-2005 gerenoveerd.
Een andere bekende straat in Palanga is Vytauto straat. In deze straat vindt u veel winkels, kraampjes, kegelbanen, restaurants, hotels, bioscoop en de Maria ten Hemelopneming kerk. Het adres van het busstation is Kretingos straat 1.
Katholieke Maria ten Hemelopneming kerk
De Rooms Katholieke Kerk Maria ten Hemelopneming is in de neogotische gebouwd tussen 1897 en 1907 stijl. Het was een project van de Zweedse architect K. Strandman. De 76 meter hoge kerk is het hoogste gebouw in Palanga. De kosten van de kerk waren in die tijd ongeveer 90.000 roebels, waarvan graaf Feliksas Tiškevičius ongeveer 30.000 roebels voor zijn rekening nam. De kerk is gebouwd met rode stenen, Van binnen is hij wit met een patroon van rode stenen. Het kerkgebouw staat bekend om zijn goede akoestiek. Het adres van de kerk is Vytautas g. 51.
Barnsteen museum
Het museum voor barnsteen bevindt zich in het botanische park van Palanga. Het is geopend op 3 augustus 1963 in het voormalige paleis van graaf Feliksas Tiškevičius. Het paleis is gebouwd door de Duitse architect Franz Schwechten in 1897.
Barnsteen is het fossiele hars van prehistorische naaldbomen. Het hars kwam miljoenen jaren geleden uit de bomen gedropen en is daarna langzaam versteend. Barnsteen kan verschillende kleuren hebben van lichtgeel tot donkerrood. Vele barnstenen zijn echter doorzichtig. In vroegere tijden zijn door de bomen rondom het Baltisch gebied grote hoeveelheden hars geproduceerd. Na de ijstijd is het barnsteen uit de grond gekomen en in zee terecht gekomen. De stenen spoelen in Litouwen nog steeds met regelmaat aan.
Soms kwam er ook insecten over andere kleine diertjes en plantjes in het hars terecht. Zij zijn in het steen bewaard gebleven. Omdat veel barnsteen doorzichtig is, kunnen wij ze goed waarnemen. Barnsteen werd voor het eerst vermeld in Syrische spijkerschrift ongeveer 10 eeuwen voor Christus. Vaak wordt barnsteen ook wel amber genoemd, maar dit is niet juist. Amber is de Engelse naam voor Barnsteen.
Het barnsteenmuseum is een filiaal van het Kunstmuseum van Litouwen. Er worden ongeveer 4500 voorwerpen getoond, verdeelt over 15 kamers. Twee aspecten krijgen extra aandacht: het ontstaan van barnsteen en de rol van barnsteen in de geschiedenis en cultuur.
Het museum beschikt tevens over 15000 materialen van barnsteen voor wetenschappelijke doeleinden. In vele barnstenen zitten fossiele resten van flora en fauna die miljoenen jaren oud zijn zoals duizendpoten, eendagsvlieg, spinachtige etc. meer informatie op de officiele website (engelstalig).
Het botanisch park
Het botanische park in Palanga is een van de mooiste parken in Litouwen. Het park werd voorheen ook wel Tiškevičius-park en Birutė-park genoemd. Het is gesticht door graaf Feliksas Tiškevičius tussen 1897 en is aangelegd door de Franse landschapsarchitect Edouard François André met zijn zoon René Edouard André en de Belgische hovenier Buyssens de Coulon. Het park wordt overheerst door dennenbomen.
Waarschijnlijk groeide er in die tijd ongeveer 500 verschillende boom- en struiksoorten, waarvan de helft uit het buitenland afkomstig is. Deze werden geïmporteerd uit Berlijn, Königsberg (Kaliningrad) en vele andere Europese botanische tuinen.
Het contrast van landschap wordt door de regelmatige vorm van het paleis benadrukt. Aan de noordelijke zijde van het park is een terras met een prachtig uitzicht over de tuin. Bloemen en een fontein maken deze tuin extra aantrekkelijk. De zuidelijke kant is omgeven met een ovale rozentuin
Momenteel omvat het park een oppervlakte van 100 hectare. Ongeveer 60 hectare bestaat uit bomen, 24,5 hectare gazon, 0,5 hectare is beplant met bloemen en ruim 1 hectare is water. Er lopen 18 km wegen en wandelpaden door het park. Het botanische park is voorzien van een decoratief verlichtingssysteem.
Het park staat in een rustig gebied van Palanga en wordt gebruikt voor rust, genezing en schoonheidsleer. Het park telt 8 architectonische gebouwen en 7 beeldhouwwerken. Tegenwoordig telt het park ongeveer 250 soorten geïmporteerde en 270 inheemse boomsoorten, planten en struiken. 24 soorten staan op de lijst van beschermde flora in Litouwen. Het park wordt jaarlijks door een half miljoen mensen bezocht. Er zijn twaalf ingangen in het park. Bij de hoofdingang staat nog steeds een poortwachtershuisje, die gebouwd is in de tijd van graaf Feliksas Tiškevičius.
Het paleis is geplaatst tussen een grote vijver en de heuvel van Birutė. Dit is een oude heilige Litouwse plaats, vanwaar men prachtig uitzicht heeft over de Baltische zee. Tegenwoordig wordt het voormalige Paleis van Feliksas Tiškevičius gebruikt als barnsteenmuseum.
Interessante adressen in Palanga
Antanas Moncys huis
Dit museum heeft een tentoonstelling over de werken van Antanas Moncys (1921-1993): U vindt er beeldhouwwerken, schilderijen, grafische kunst, fotografie, maskers en persoonlijke bezittingen. Adres: S. Daukanto straat 16
Dr. Jonas Šliūpas gedenkhuis
Jonas Šliūpas (1861-1944) was de eerste burgemeester van Palanga. Adres: Vytauto straat 23 Adres: J. Basanavičiaus straat 37
Bioscoop Naglis
Adres: Vytauto straat 82