U bent hier:Litouwen > Vervoer naar Litouwen

Vervoer naar Litouwen

Vervoer naar Litouwen

Vliegtuig

Tegenwoordig vliegen een groot aantal maatschappijen van Nederland, België of Duitsland (Weeze) naar Litouwen. Litouwen kent 2 internationale vliegvelden: Vilnius en Kaunas. Low budget vliegen Ryanair en Wizzair naar Litouwen. De vlucht duurt ongeveer 2 uur. Beide vliegvelden liggen op korte afstand van het centrum en hebben speciale buspendels. Vaak kan een hotel ook een transfer regelen.

Op de vliegvelden bestaat de mogelijkheid van autohuur, alle grote bekende huurbedrijven zijn aanwezig. Er bestaat ook de mogelijkheid van een drop off op een ander vliegveld zodat je bij een rondreis door de Baltische Staten niet verplicht helemaal rond hoeft.

Boot

Ferry DFDS Seaways Kiel Klaipeda6 dagen per week vaart er een ferry van Kiel naar Klaipeda, operator is DFDS Seaways. De vaart duurt 23 uur. De ferries zijn vooral bedoeld voor vrachtvervoer dus verwacht geen hoogstaand entertainment. Er is eigenlijk alleen een aantal cafés, een buffet restaurant en een a la carte restaurant. Vertier bestaat uit de televisies die op Litouwse of Russische zenders staan. 80% van de passagiers zijn vrachtwagen chauffeurs. Het is een mooie manier om rustig de ruim duizend kilometer naar Litouwen te verkorten en zonder stress je vakantie te beginnen en/of te eindigen.

Klik hier om de veerroutes te boeken via onze partner DirectFerries.nl

Auto / Camper / Caravan

Over de weg is Litouwen tegenwoordig prima te bereiken, de afstand tot de grens Polen-Litouwen is ca 1400 km. Alle landen waar je door heen komt om naar Litouwen te gaan zijn Europese landen. Je hebt alleen een geldig paspoort of ID kaart nodig en de juiste autopapieren. Als je caravan zwaarder is dan 750 kg, heb je in Duitsland en Polen een tweede groene kaart nodig op het kenteken van de caravan. In de meeste gevallen is er geen grenscontrole.

Tot aan Warschau in Polen ligt er een prachtige snelweg. In Polen is dit wel een tolweg maar hij is pas aangelegd. Reken op 15 euro voor een enkele reis (Auto 2013). Betaal wel in de Poolse valuta zloty want ze hanteren een erg ongunstige koers. Met creditcard betalen gaat ook. Voor de huidige tarieven klik hier. We hebben nog een mooie woordenlijst voor onderweg gevonden, klik hier.

Vanaf Warschau gaat het over provinciale wegen naar Litouwen. Ook hier wordt hard aan de weg gewerkt en zijn deze stkken steeds beter te berijden.  Let hier wel op hoe de navigatie (TomTom, Garmin) je stuurt. De grens tussen Polen en Litouwen is relatief smal en afhankelijk van je bestemming in Litouwen willen ze je nog wel eens door Kalinigrad (Russisch grondgebied) of Wit Rusland sturen. Voor beide is er een visum nodig en zonder (vooraf aangevraagd!) visum kom je eenvoudig weg die grenzen niet over. Dus kontroleer goed de ingestelde route. Zie ook deze google maps route

Snelweg in LitouwenDe wegen in Litouwen zijn over het algemeen erg goed behalve in de grote steden. Daar wil door het vele verkeer en koude winters nog wel eens gaten in de weg ontstaan. De snelwegen (eigenlijk maar 1 tussen Klaipeda-Kaunas-Vilnius) en provinciale wegen zijn de afgelopen jaren sterk gemoderniseerd. Verwacht buiten de grote steden geen files, dat fenomeen is in Litouwen bijna onbekend. Kom je op kleinere wegen op het platteland kan het voorkomen dat je op een grind- of zandweg terecht komt.

Brandstof (Benzine, Diesel en zelfs LPG) is in Litouwen overal te verkrijgen. Betalen kan meestal ook via pinnen of creditcard. Brandstofprijzen zijn aanmerkelijk goedkoper dan in Nederland: Euro 95 en Superplus zijn 25%, diesel is 12% en LPG is 22% goedkoper dan in Nederland (augustus 2013).

Hulp bij pech onderweg

U kunt contact opnemen met wegenhulp ATLAS telnr: 1810 of LAS Vilnius telnr: +370 52104422/8800 00000 of via mobiel 1888/1414. Voor verkeersinformatie in het Engels kunt u de Lithuanian Road Administration bellen: +370 52329 600 of de website: http://www.eismoinfo.lt/en

Bus

Er bestaat ook de mogelijkheid om met een lijnbus naar Litouwen te gaan. www.eurolines.be biedt deze service. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om Low Budget met een klein busje die vaak van Engeland naar Litouwen rijden mee te rijden.

En natuurlijk organiseren diverse reisbureaus rondreizen inclusief vervoer naar Litouwen.

Openbaar vervoer in Litouwen

Litouwse dubbeldek treinHet openbaar vervoer in Litouwen is goed en goedkoop, Wel gaat het merendeel met de bus, het spoorwegennet is wat onderontwikkeld maar ook daar wordt sterk in geinvesteerd. Het spoorwegmaterieel is overigens van uitstekende kwaliteit.

Openbaar vervoer in Litouwen: 118.lt (engelstalig)

De website van de spoorwegen: litrail.lt

Luxe buspendels tussen de grote steden in de Baltische Staten en omliggende landen: Luxexpress

GOEDKOPE OVERNACHTINGEN
ook vakantiehuisjes!
 
Mooiste bezienswaardigheden

Klik op de foto voor meer informatie

 • Litouwen - Vilnius

 • Letland - Gauja natuurpark

 • Estland - Haapsalu kasteelruine

 • Litouwen - Kasteel Trakai

 • Estland - Tallinn

 • Litouwen - Heksenberg

 • Letland - Paleis Rundale

 • Estland - Tartu Dom

 • Letland - Riga

 • Litouwen - Kaunas

Previous Image Next Image Continue slideshow Pause slideshow
Voordeel (234x60)
Toeristisch Nieuws
 
Ga naar onze Nieuwspagina
Nieuw: bezoek ons Forum
 
Mooiste bezienswaardigheden

Klik op de foto voor meer informatie

 • Litouwen - Vilnius

 • Letland - Gauja natuurpark

 • Estland - Haapsalu kasteelruine

 • Litouwen - Kasteel Trakai

 • Estland - Tallinn

 • Litouwen - Heksenberg

 • Letland - Paleis Rundale

 • Estland - Tartu Dom

 • Letland - Riga

 • Litouwen - Kaunas

Previous Image Next Image Continue slideshow Pause slideshow

Baltic-Info.com, al uw praktische toeristische informatie voor een leuke vakantie in de Baltische Staten Estland, Letland en Litouwen. Volg ons ook op facebook  Klik voor Baltic-info.com op Facebook